Suomenlinna-museossa sijaitsee myös linnakkeen infokeskus

UUSIMAA / HELSINKI (Suomenlinna) – Vierailu Suomenlinnassa alkaa merimatkalla. Helsingin Kauppatorin rannasta lähtevä lautta vie vartissa saarelle. Siellä sijaitsee eräs maailman suurimmista merilinnoituksista. Nimestään huolimatta saarella ei ole varsinaista linnaa, vaan kyseessä on laajalle alueelle rakennettu linnake puolustusmuureineen. Suomenlinna ei ole pelkästään suosittu matkailunähtävyys, vaan myös yksi Helsingin kaupunginosista.

Suomenlinna on rakennettu usealle saarelle, mutta Iso Mustasaarella, Susisaarella ja Kustaanmiekalla sijaitsevat tärkeimmät nähtävyydet. Seuraamalla sinisillä viitoilla merkittyä reittiä näkee mielenkiintoisimmat kohteet.

Linnoitukseen tutustuminen kannattaa aloittaa Suomenlinnan infokeskuksesta. Samalla voi katsoa filmin Suomenlinna Experience. Se kertoo 250 vuotta vanhan linnoituksen historiasta. Infokeskuksen luota lähtevät myös opastetut kierrokset.

Infokeskuksen perusnäyttely esittelee linnoituksen lähes 300-vuotisen historian eri vaiheita. Linnoituksen tapahtumiin ja täällä eläneiden ja työskennelleiden ihmisten arkeen voi tutustua kosketusnäytöillä olevien kuvakirjojen avulla. Näyttelyssä on esillä myös käyttöesineistöä, työkaluja, aseita ja ammuksia, joita on löydetty Suomenlinnan kaivauksista ja ullakoilta. Museon yläkerrassa esitellään linnoituksen vuosia kestänyttä restaurointityötä.

Suomenlinna-museon tarjoama tietomäärä on laaja. Jos intoa ja aikaa riittää, niin museon anti tarjoaa perusteellisen kattauksen historiannälkäiselle. Hän, joka haluaa tyytyä vähempään, saa myös vastinetta. Museo on nimittäin hyvin tunnelmallisesti toteutettu. Museokaupan ja kahvilan tarjonta on myös monipuolista.

Pääreitin varrella sijaitsevat Suomen linnan museot. Linnoituksen pääsuunnittelijan August Ehrensvärdin nimeä kantava museo, Rannikkotykistömuseo, Maneesi ja sukellusvene Vesikko kertovat Suomen sotahistoriasta. Suomenlinna oli vuosina 1932-44 sukellusvenelaivueen tukikohta. Rauhanehdoissa Suomelta kiellettiin omat sukellusveneet. Neljä muuta romutettiin ja Vesikko museoitiin.

Tullimuseossa esitellään tullauksen ja salakuljetuksen historiaa. Lelumuseossa on esillä lapsuusajan muistoja. Museorakennukset ovat aikoinaan toimineet muun muassa ruutikellarina ja vankilana. Jännittävimmät kohteet löytyvät Kustaanmiekan alueelta. Rannan tuntumassa on ruotsinvallan aikaisia graniitista rakennettuja puolustuslinnoituksia.

Venäläisten jäljiltä on 1800-luvun lopulta useita rannikkotykkejä sekä kumpareen alle holvattuja ammusvarastoja. Kustaanmiekan päänähtävyys on edustava Kuninkaanportti, josta kuningas saattoi astua suoraan laivastaan linnoituksen alueelle.

SUOMENLINNA-MUSEO (Infokeskus)

Osoite: Suomenlinna C74, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.