VARSINAIS-SUOMI
ALASTARO
Alastaron uitettu kirkko on tehty kierrätysmateriaalista
Kirkon seinähirret uitettiin Loimijokea pitkin Alastarolle. Sydäntalvella osan tarvittavista hirsistä vetivät härät jokijäätä pitkin. Näin ainakin kerrotaan tehdyn. Tosin 1800-luvun puolivälissä ei muita vaihtoehtoja juurikaan ollut…
Virttaan kirkko on ollut koko kylän yhteinen ponnistus
Paljon kyläläisten talkootunteja, useita lahjoituksia ja viisasta kierrätystä. Tätä kaikkea on ollut Virttaan kyläkirkon rakentaminen. Vuonna 2017 Virttaa valittiin Varsinais-Suomen vuoden kyläksi…
ANGELNIEMI
Angelniemen kirkko on myös suosittu konserttipaikka
Viimeiset kiirehtivät autoillaan kohti Angelniemen kirkkoa. Nyt ei ole alkamassa jumalanpalvelus, vaan Kemiönsaaren Musiikkijuhlien iltakonsertti. Angelniemen kirkko sijaitsee saaressa ja Salon suunnasta tultaessa edessä on aina lossimatka…
ASKAINEN
Askaisten kirkko on olennainen osa Suomen historiaa
Kesäisin matkailijavirta suuntaa kohti erästä Suomen tunnetuinta matkailukohdetta. Maskun Askaisissa sijaitseva Louhisaaren kartano on jo itsessään laadukas nähtävyys…
AURA
Auran kirkon värikäs syntyhistoria – liittyminen takaisin Lietoon
Pienen mäen päällä sijaitseva Auran puukirkko vaikuttaa kovin samanlaiselta kuin monet muutkin alueen kirkot. Tunnettu kirkonrakentaja Mikael Piimäsen kädenjälki näkyy täälläkin, kuten myös Pöytyällä, Tarvasjoella ja Yläneellä….
HALIKKO
Halikon kirkkoa ei olisi ilman paikallisia aatelissukuja
Armfelt, Armfelt, Armfelt ja Armfelt. Kun listaan lisätään vielä maineikas Horn-suku, on mainittu ne aateliset, jotka ovat vuosisatojen aikana eniten vaikuttaneet Halikon kirkon historiaan…
Talkoilla rakennettu Vaskion kirkko – kyseessä on omanlainensa kulmakunta
Ulkopuolinen pitää koko taloa perin erikoisena. Vain pieni risti katolla viittaa kirkolliseen rakennukseen. Sen sijaan paikallisten, vaskiolaisten, mielestä talossa ei ole mitään erikoista eikä omituista. Näin on ollut jo yli 100 vuotta…
KAARINA
Kuusiston punainen saaristokirkko tarjoaa intiimiä tunnelmaa
Kuusiston kirkko on ulkoa punainen ja sisältä sinivalkoinen. Täällä ollaan saaressa, mutta viljavien peltojen ympäröimänä. Kuusiston kirkko sijaitsee eräällä idyllisemmällä paikalla, mitä Varsinais-Suomessa on tarjolla…
Ravattulan kylän Ristimäki on eräs arvokkaimmista Suomen arkeologisista löydöistä
Paikan nimi Ristimäki herätti tutkijoissa kiinnostuksen. Arkeologi Juha Ruohonen innostui pienestä metsäsaarekkeesta keskellä Kaarinan Ravattulan Aurajokimaisemaa. Ristimäki oli nimenä vuosisatoja vanha ja sen alkuperää saattoi aluksi vain arvailla…
KALANTI
Monet tulevat ihmettelemään Kalannin kirkon keskiaikaisia maalauksia
Norjan kuningas on Kalannin kirkon suojeluspyhimys. Kuulostaa erikoiselta. Ajassa pitää mennä kuitenkin yli tuhat vuotta taakse päin. Olavi Haraldinpoika oli Norjan kuningas ja myöhemmin myös vuonomaan kansallispyhimys Pyhä Olavi…
KARINAINEN
Karinaisten kirkossa näkyy oman kylän suurmiehen Wäinö Aaltosen kädenjälki
Karinaisten punaiseen puukirkkoon sisälle astuessa todennäköisesti ensikertalainen hämmästyy. Monet vanhat puukirkot ovat ulkoa samannäköisiä kuin muutkin saman aikakauden kirkot. Jokaisella on kuitenkin sisätiloissa aivan oma maailmansa…
KEMIÖNSAARI
Dragsfjärdin Adolfin kirkko sijaitsee luonnonkauniilla paikalla
Hautausmaan molemmilla puolilla kimmeltää vesi. Dragsfjärdin erittäin hyvin hoidettu hautausmaa sijaitsee Norrfjärdenin merenlahden ja Dragsfjärd-järven välisellä kapealla kannaksella saaristolaismäntyjen siimeksessä. Kaiken keskellä on värikkäästi maalattu puukirkko…
Kemiön kirkko oli Amos Andersonin rippikirkko
Kemiönsaari on kirkkobongarille antoisaa aluetta. Tarjolla on useita ja ennen kaikkea erilaisia kirkkoja, harmaakivikirkosta tunnelmallisiin saariston puukirkkoihin. Onpa joukossa kirkko, jonka yläkerrassa on normaali asunto…
Taalintehtaan kirkko on tehty jätteestä – lopputulos on hieno
Taalintehtaan kirkko ei ole suuren suuri. Istumapaikkoja on vain 150. Tunnelma pastellisävyisessä kirkossa on sitäkin kodikkaampi…
Västanfjärdin uusi kirkko – ulkoa kansallisromantiikkaa, sisältä jotakin aivan muuta
Kylän 1700-luvulla rakennettu vanha kirkko alkoi käydä ahtaaksi, joten oli aika rakentaa uusi kirkko. Ja siitä pitikin tehdä komea, 1900-luvun alun muodinmukainen. Suunnittelijaksi ei kelvannut kuka tahansa…
Västanfjärdin vanha kirkko jätettiin purkamatta – hyvä niin!
Västanfjärd oli Suomessa kummajainen vielä 2000-luvun alkuvuosina. Silloisessa itsenäisessä kunnassa oli vain 800 asukasta ja paikallisessa seurakunnassa oli jäseniä vielä vähemmän. Silti Västanfjärdissä on kaksikin kirkkoa, eikä ihan mitä tahansa kirkkoa…
KIIKALA
Kiikalan kirkossa riittäisi tilaa koko seurakunnalle
Kun asukkaita on kylässä alle pari tuhatta, riittää Kiikalan kirkossa tilaa varmasti kaikille. Istumapaikkoja on peräti 650. Komea keltaiseksi maalattu kyläkirkko värikkäine kellotapuleineen ei jää satunnaiselta ohikulkijaltakaan huomaamatta…
KISKO
Kiskon kirkon valkoiset seinät ja sininen tähtitaivas luovat mieltä rauhoittavan tunnelman
Kiskon kirkkoon sisälle astuessa sen koko tekee ensimmäiseksi vaikutuksen. Tilaa on 500 hengelle, vaikka ollaan pienellä paikkakunnalla. Näin ei ole ollut aina. Kisko tunnettiin aikoinaan kaivoksistaan ja kuuluisista kartanonomistajistaan…
KORPPOO
Korppoon kirkon sisätilat ovat erityisen kauniit ja tunnelmalliset
Kahden lauttamatkan päässä sijaitseva Korppoon keskiaikainen harmaakivikirkko ei olekaan mikä tahansa kirkko. Asiantuntijoiden mukaan tämä saaristokirkko kuuluu arkkitehtuuriltaan sekä sisustukseltaan Suomen kauneimpien keskiaikaisten kirkkojen joukkoon…
KOSKI TL
Kosken kirkko ja paikallinen hautausmaa sijaitsevat eri paikoissa
Ulkopaikkakuntalainen saattaa ihmetellä, miksi Koski Tl:n kirkko sijaitsee keskellä kirkonkylää, mutta kunnan ainoa hautausmaa sijaitsee hieman syrjässä, eli muualla kuin nykyisen kirkon vieressä…
KUSTAVI
Kustavin kirkko on Suomen vanhin puinen ristikirkko
Punaiseksi maalattu puukirkko saariston idyllissä, hyvin hoidettu hautausmaa ja useampi kirkkolaiva koristamassa tunnelmallisen pikkukirkon sisätiloja. Kustavin kirkossa kaikki on juuri niin kuin olettaa sopii olevankin sympaattisessa saaristokirkossa…
KUUSJOKI
Kuusjoen kirkossa istutaan sinisen tähtitaivaan alla
Ristillä varustettu keltainen kellotapuli tien vieressä on hyvä maamerkki. Kuusjoen kaunis kirkko, kyläläisten ylpeys, sijaitsee hieman piilossa korkeiden kuusien takana…
LAITILA
Myös Laitilan kirkossa keskiaikaiset maalaukset palautettiin
Onhan se ollut varmasti melkoinen elämys, kun keskiajalla matalasta ja vaatimattomasta torpastaan asukas on tullut sisälle Herran huoneeseen, oman kylän kivikirkkoon. Laitilan kirkko on niin komea, että se tekee vaikutuksen tämän päivänkin vierailijaan…
Pyhä Pietarin kirkko – Untamalan kylänraitti on valittu Suomen vuoden kyläksi
Useimmat Kasitietä ajavat porhaltavat vain ohi. Laitilan keskustasta muutama kilometri pohjoiseen Rauman suuntaan Untamala-kyltin kohdalla kannattaa kuitenkin kääntyä sivuun. Lyhyen ajomatkan päässä on viehättävä Untamalan hyvin säilynyt raittikylä…
LEMU
Komea kivikirkko, punamullatut kellotapuli ja lainamakasiini – kirkkomaisema on Lemussa täydellinen
Kirkkobongarille Varsinais-Suomi on runsaudensarvi. Tavoite oli keskiajalla, että jokaisella seurakuntalaisella olisi mahdollisuus osallistua lähikirkkonsa jumalanpalveluksiin. Kun kulkeminen oli hidasta ja matkanteko vaivalloista, kirkot rakennettiin lähelle toisiaan…
LIETO
Liedon kirkko on enemmän kuin pelkkä kirkko
Vastaus riippuu, keneltä kysytään. Osa Liedon uudistuneessa kirkossa vierailevista on ihastuksissaan, mutta osa poistuu pyhätöstä suu mutrussa. Oman kylän kirkko kiinnostaa ja jakaa mielipiteitä…
LOIMAA
Monumentaalinen Kanta-Loimaan kirkko tekee vaikutuksen koollaan ja ulkonäöllään
Nyt on näköä ja kokoa. Ensikertalaisella suu loksahtaa auki nähdessään Loimaan lakeuksilla kirkon, jonka hämmästyttävä koko tekee vierailijaan vaikutuksen. Lisää ihmetystä saa, kun astuu Kanta-Loimaan kirkon avariin sisätiloihin…
Mellilän kirkko on pienen seurakunnan silmänterä
Mellilän kirkkoa ei kannata etsiä kylän keskustasta, vaan pari kilometriä taajaman ulkopuolelta Niinijoen varrelta. Puinen kirkko rakennettiin aikakaudella, kun rautatie, Turku–Toijala -rata, oli vasta tulossa. Kirkko jäi syrjään kylän kasvaessa aseman seudulle…
Metsämaan luvatta rakennuttu kirkko on ollut kyläläisten kiinnostuksen kohde jo vuosisatojen ajan
Kaunis kesäinen päivä. Aurinko paistaa pilvettömältä siniseltä taivaalta. Kun tämä kaikki on taustana, Metsämaan kirkkaanpunaisena hohtava puukirkko idyllisine hautausmaineen on ilo silmälle…
LOKALAHTI
Lokalahden hautausmaalla on vaikuttavia muistomerkkejä
Ei liene epäselvää, kuka on pienen Lokalahden tunnetuin henkilö. Suomalaisen politiikan suurmies Ilkka Kanerva toimi kansanedustajana kuudella vuosikymmenellä. Vaikka valtiomiehen koti oli nuoruusvuosien jälkeen muualla, Kanerva muistutti usein, missä hän on syntynyt…
MARTTILA
Marttilan kirkko on Varsinais-Suomen valoisin kirkko
Marttilan vuonna 1765 rakennettu kirkko suorastaan tulvii valoa. Ulkopuolelta valkoiseksi maalattu puukirkko on sisältäkin sävytetty vaaleilla väreillä. Kiitos viimeisten 2000-luvulla tehtyjen kunnostustöiden…
MASKU
Tunnelmallinen Maskun kirkko tarjoaa hienoja yksityiskohtia
Enkeli taivaan lausui näin. Miks hämmästyitte säikähtäin… Ei epäillystäkään etteikö tätä kaikille tuttua virttä olisi laulettu eniten Maskun kirkossa. Syykin on tiedossa. Kyseessä on Maskun kirkkoherra Hemminki Maskulaisen suomentama virsi…
MERIMASKU
Merimaskun kirkko on eräs Varsinais-Suomen kirkollisista helmistä
Harmaakivikirkkoja Suomessa riittää, mutta 1700-luvun tasaristiset puukirkot ovat harvinaisempia. Yksi sellainen löytyy Merimaskusta. Harjun päällä sijaitseva punamullattu ristikirkko hautausmaineen lähellä Kirkonsalmea on erittäin kiinnostava historiallinen kohde…
MIETOINEN
Mietoisten kirkon sisätilojen värimaailma hätkähdyttää
Ensimmäistä kertaa Mietoisten kirkossa vieraileva todennäköisesti säpsähtää sisälle astuessaan. Ihan samalla tavoin kuin paikallinen seurakunnan jäsen 1960-luvulla. Hänelle tuttu kirkko oli muuttunut täysin erilaiseksi remontin jälkeen…
MUURLA
Muurlan kunta lakkautettiin, mutta kirkko jatkaa entisellään
Nykyinen kirkko ei ole ensimmäinen. Samalla paikalla oli alun perin vuonna 1741 rakennettu puinen saarnahuone. Jokaisella puukirkolla on viimeinen käyttöpäivä, näin myös Muurlassa. Kruununvouti Eric Wasz teetätti uuden kirkon suunnitelmat…
MYNÄMÄKI
Mynämäen Pyhän Laurin kirkon sisätilojen uusi valoisa ilme
Mynämäen harmaakivikirkolla on näköä ja kokoa. Pyhän Laurin kirkko onkin Suomen suurimpia keskiaikaisia kivikirkkoja. Sisälle astuessa jokainen kiinnittää ensimmäiseksi huomionsa juuri tilaviin sisätiloihin…
NAANTALI
Naantalin kirkko on eräs Suomen vanhimmista – siitä on tullut kaupungin symboli
Naantalin harmaakivikirkon barokkityylisestä kellotornista on tullut kaupungin symboli. Torni kohoaa kaupungin yläpuolelle. Monet, jotka eivät ole edes käyneet paikan päällä, osaavat yhdistää tornin ja sen neljään eri suuntaan aikaa näyttävät kellotaulut Naantaliin…
NAUVO
Nauvon kirkko on matkailijoiden suosiossa
Nauvo on monen ensimmäinen pysähdyspaikka matkatessaan Paraisten kautta Saariston Rengastietä. Moni myös poikkeaa Nauvon harmaakivikirkon sisälle ihailemaan keskiaikaista tunnelmaa…
Seili – saari, josta ei ollut aikoinaan paluuta
Seili sijaitsee Saaristomeren luonnonsuojelualueella 30 kilometrin päässä Turusta. Nauvoon ja Rymättylään on matkaa vain noin kuusi kilometriä. Vaikka saari sijaitsee lähellä, on Seilin saaressa aivan oma tunnelmansa. On vaikea kuvitella, että saari oli aikoinaan lähes puuton. Nyt se on kaikkea muuta kuin karu kalliosaari…
NOUSIAINEN
Pyhän Henrikin kirkon arvokkain aarre on keskiaikainen sarkofagi
Nousiaisten kirkko on eräs Suomen keskiaikaisista harmaakivikirkoista arvokkain. Syynä on piispa Henrik, joka saapui Suomeen vuonna 1155 Ruotsin kuninkaan Eerikin mukana. Kyseessä oli ensimmäinen ristiretki maahamme…
ORIPÄÄ
Arkkitehti Bassin suunnittelema Oripään kirkko on säilyttänyt klassistisen ilmeensä
Oripään klassisismia edustava vuonna 1827 valmistunut kirkko on Charles Bassin suunnittelema. Oripään kirkko ei jäänyt Bassin ainoaksi kirkoksi. Hän laati muun muassa Kanta-Loimaan kirkon ensimmäiset piirustukset…
PAIMIO
Paimion kirkko sijaitsee todellakin keskellä kylää
Paimiolaissyntyinen kirkkoherra Henrik Florinus ei suuremmin kerro mitään tämän päivän paimiolaisille. Energistä paikallista herraa on kuitenkin kiittäminen siitä, että Paimio sai uuden kirkon, nykyisen Pyhä Mikaelille pyhitetyn kirkon…
Pyhän Jaakobin kirkko – katseilta piilossa oleva helmi
Seurakunta seurakunnassa. Siinä on hieman erilainen lähtökohta tarinalle, joka liittyy Paimion Hevonpäässä ehkä vähemmän tunnettuun Pyhän Jaakobin kirkkoon. Piilossa katseilta olevasta kirkosta pitää huolta Pyhän Jaakobin kirkon seurakuntayhdistys. Se on nykyään osa Paimion seurakuntaa…
PARAINEN
Paraisten kirkko – ei ihan tavallinen harmaakivikirkko
Keskiajalla rakennetut harmaakivikirkot muistuttavat toinen toisiaan, mutta on ainakin yksi poikkeus. Vaikka ei olisi kokenut kirkkoasiantuntija huomaa, miten Paraisten kivikirkon ulkonäössä on jotain erityistä…
PERNIÖ
Perniön kirkon taidokkaasti tehdyt holvirakenteet ovat harvinaisia Suomessa
Muutaman tuhannen asukkaan Perniössä on peräti neljä kirkkoa. Niistä vanhin rakennettiin Yliskulman syrjäkylään jo ennen Perniön kirkonkylässä sijaitsevaa keskiaikaista harmaakivikirkkoa…
Ei tullut vedenpaisumusta – tuli Teijon yksityinen kirkko
Perniön seudulle syntyi teollisuutta jo varhain. 1600-luvulla perustettiin ensimmäiset ruukit. Ruotsinvallan aikana emämaa tarvitsi runsaasti rautaa jo pelkästään asevoimiaan varten. Suomessa riitti malmia ja etenkin puuta hiilen polttamista varten. Vesivoimaa saatiin virtaavista koskista…
Yliskylän puukirkon sisätiloissa on erityisen harras tunnelma
Syrjäisen Yliskylän kirkko on ulkopuolelta juuri sellainen kuin monet muutkin rannikkoalueen kirkot. Punainen puukirkko mäen päällä vaikuttaa heti sympaattiselta. Sisälle astuessaan ensikertalainen yllättyy täydellisesti…
PERTTELI
Perttelin kirkossa on useita historian kerrostumia
Perttelin vanha käytöstä poistunut kuntavaakuna kertoo jo paljon. Raamatulliseen vaakunaan on ikuistettu Pyhä Bartoleumus eli Pyhä Pärttyli, yksi Jeesuksen opetuslapsista. Hän on antanut nimensä Perttelin kunnalle…
Uskelan Isokylän kirkko tuhoutui maanvyöryssä
Unohda moottoritie. Siirry sivuun pääväyliltä. Historiallinen Hiidentie tarjoaa nostalgisen elämyksen. Tie johtaa Salosta Uskelan ja Perttelin kautta Somerolle. Hiidentietä pitkin on kuljettu jo keskiajalta lähtien. Todennäköisesti Uskelanjoen vartta kuljettiin Hämeeseen jo rautakaudella…
PIIKKIÖ
Piikkiön kirkossa on poikkeuksellisen näyttävä alttariseinä
Piikkiön keskustassa sijaitseva harmaakivinen kirkko ei juurikaan eroa muista Suomen vastaavista kirkoista. Tarkkasilmäinen saattaa kuitenkin huomata kirkon julkisivun päätykolmiossa paikallisen muurarin oivalluksen…
PYHÄRANTA
Pyhärannan kirkko – kansallisromanttinen pyhättö merimaisemissa
Pyhärannan vajaa kahden tuhannen asukkaan kunta on yhä itsenäinen. Kuntaliitoksesta isompaan on ollut puhetta, mutta virallisia päätöksiä ei ole tehty. Varsinais-Suomen rajalla sijaitseva Pyhäranta muodosti yhdessä naapurinsa Pyhämaan kanssa vuoteen 1908 asti yhden kunnan, Pyhämaan Rohdainen…
PÖYTYÄ
Pöytyän kirkkomaisema on kulttuurihistoriallisesti merkittävä
Pöytyän Aurajokilaakson kirkonkylä on pieni, mutta kulttuurihistoriallisesti merkittävä. Nykyisen kirkon läheisyydessä, tien toisella puolella, on erikoinen ja Suomessa erittäin harvinainen hirsirakenteinen hautausmaan aita…
RAISIO
Raision kirkko on omistettu Pyhälle Martille, köyhien ja vaivaisten suojelijalle
Raision kaupungin vaakunassa hevosella ratsastava Pyhä Martti on leikkaamassa miekallaan kappaletta viitastaan. Kyseessä on alun perin roomalainen sotilas Martinus Toursilainen, köyhien ja vaivaisten suojelija. Hän luovuttaa puolet viitastaan kerjäläiselle…
RUSKO
Ruskon kirkko hautausmaineen on täynnä paikallista historiaa
Jo sijainti korkean mäen päällä, Ruskojoen kupeessa, on komea. Ruskon keskiaikainen harmaakivikirkko hautausmaineen on eräs Varsinais-Suomen idyllisimpiä…
RYMÄTTYLÄ
Rymättylän Pyhän Jaakobin kirkon sisätilojen tunnelma on koskettava
Rymättylän kirkon harmaagraniittinen ulkonäkö teki varmasti vuosisatoja sitten vaikutuksen matalasta hirsitorpasta saapuneen rahvaan mielissä. Rymättylän kirkon vaikuttavinta antia on aistittavissa etenkin pyhätön sisätiloissa…
SALO
Vaatimattomalta vaikuttava Salon kirkko omistaa harvinaisuuksia
Salon kaupungin keskustan kadun varrella sijaitseva puukirkko vaikuttaa kovin vaatimattomalta, jos sitä vertaa Salon alueen Uskelan tai Halikon mahtipontisiin kivikirkkoihin…
Uskelan kirkko hautausmaineen on vaikuttava kohde
Keväällä vuonna 2021 koettiin tai paremminkin kuultiin kummia, kun Salon Uskelan kirkonkellot soivat poikkeukselliseen aikaan. Paikallinen koripallojoukkue voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa ja sen kunniaksi päätettiin kaiuttaa kirkonkelloja…
SAUVO
Karunan kirkko – mahdollisesti Suomen kaunein kirkko
Karunalaisten mielestä heidän kivikirkkonsa on Suomen kaunein, niin ulkoa kuin sisältäkin. Ja tietysti myös sijainniltaan paras mahdollinen, aivan meren tuntumassa. Jopa kirkkoasiantuntijat pitävät Karunan kirkkoa yhtenä Suomen onnistuneimmista kansallisromanttisista kirkoista…
Sauvon kirkkoa pidetään Suomen kauneimpana keskiaikaisena kivikirkkona
Suomen komein keskiaikainen kivikirkko. Tätä mieltä ovat ainakin sauvolaiset komeasta kirkostaan. Toki samaa mieltä ovat myös kirkkoarkkitehtuuriin perehtyneet asiantuntijamme. Heidän mielestään Sauvon kirkko on sisustukseltaan ja esineistöltään parhaiten säilynyt keskiaikainen kirkko Suomessa…
SOMERO
Somerniemen kirkko sijaitsee kauniilla paikalla
Nykyinen kirkko ei ole paikan ensimmäinen. Kaksi edellistä purettiin aina uudemman tieltä. Kirkkomaalla sijaitseva kolminivelinen kellotapuli rakennettiin vuonna 1749, eli se on edellisen kirkon ajoilta…
Someron uusgoottilaisessa kirkossa tilaa riittää isommallekin väkimäärälle
Vain runsaan 8 000 asukkaan Someron kaupunki ei ole suuren suuri. Paikalliseen seurakuntaan kuuluu vielä vähemmän jäseniä. Sen sijaan Someron kirkossa tilaa riittää kaikille, sillä 56 metriä pitkässä ja 26 metriä leveässä kirkossa on 1 200 istumapaikkaa…
SUOMUSJÄRVI
Valoisa Suomusjärven kirkko on ilo silmälle
Vanha sanonta Kirkko keskellä kylää pitää Suomusjärvellä paikkansa. Ulkopaikkakuntalainen ei kuitenkaan ehkä tiedä, että Suomusjärven kirkonkylää ei pidä sekoittaa nykyiseen keskustaan, Kitulaan…
SÄRKISALO
Särkisalon kirkko on kyläläisten suuresti arvostama
Meren verran parempi todettiin Särkisalossa, kun pieni paikkakunta oli vielä itsenäinen kunta. Kuntaliitoksesta huolimatta juuri mikään ei ole kuitenkaan muuttunut, ei ainakaan Särkisalon kirkon kohdalla. Punainen saaristolaiskirkko hautausmaineen on yhtä idyllinen kohde kuin ennenkin…
TAIVASSALO
Taivassalon kirkossa vierailijan niskalihakset ovat koetuksella
Oho! Ensimmäistä kertaa Taivassalon kirkossa vierailevan toteamus on usein samanlainen. Iso hämmästys. Jo ulkoapäin kirkko vaikuttaa hienolta, mutta kuitenkin kovin samanlaiselta kuin monet muutkin Suomen harmaakivikirkot…
TARVASJOKI
Tarvasjoen kirkon komistus on alttaria ympäröivä jugendhenkinen pyörökaari
Kuuluisa kirkonrakentaja, kirvesmies Mikael Piimänen tuskin tunnistaisi rakentamaansa Tarvasjoen kirkkoa. Mikael oli isänsä Antti Piimäsen kanssa Lounais-Suomen tunnetuimpia kirkonrakentajia…
TURKU
Betel-kirkko eli Jumalan talo on Turun parhaiten varjeltu salaisuus
Usein sanotaan, että Turun Betel-kirkko on piilossa katseilta. Mutta riippuu siitä, mistä suunnasta katsoo. Joka tapauksessa on usein todettu, että tämä kaunis kirkko on Turun parhaiten varjeltu salaisuus. Kyseessä on kuitenkin arkkitehti Frithiof Strandellin jugendhelmi, joka jäänyt hieman Erik Bryggmanin arkkitehtuurin taakse varjoon…
Hemmingin kirkko – vieras turkulaisillekin
Paikka on turkulaisillekin melko vieras. Moni on toki nähnyt ristillä koristellun rakennuksen Ursininkadun varrella. Osa tietää jopa paikan nimen, Turun Birgittalaisluostari. Harva on kuitenkaan poikennut sisälle esimerkiksi luostarin yhteydessä olevaan autuaan Hemmingin kirkkoon…
Henrikinkirkon arkkitehtuuri edustaa nykyaikaa
Petreliuksen kaupunginosassa sijaitseva Turun Henrikinseurakunnan Henrikinkirkko on yksi kaupungin monista kirkoista. Turkulaisarkkitehtien Ola Laihon, Pekka Pitkäsen ja Ilpo Raunion (LPR-Arkkitehdit) suunnittelema nykyaikainen kirkko seurakuntatiloineen valmistui vuonna 1980…
Turun Kakskerran kirkko on suosittu vihkikirkko
Intiimiä tunnelmaa tihkuva. Sopivan pieni. Yksinkertaisen tyylikäs, mutta silti historiallista arvokkuutta huokuva. Idyllinen sijainti saaressa ja vieläpä meren äärellä vahvistaa valinnan. Ei siis ihme, että Kakskerran kirkko on kesäisin erittäin suosittu vihkikirkko…
Maarian kirkon tunnelma on ainutlaatuinen
On kuin astuisi tyystin toiselle aikakaudelle. Eikä ihmekään, sillä Räntämäen kirkko vie ajassa kauas keskiajalle. Nykyisin paremmin Maarian kirkkona tunnettu kivikirkko rakennettiin vuosisatoja sitten, nykytiedon mukaan 1400-luvulla…
Martinkirkko on kuin pala Italiaa keskellä Turkua
Joidenkin mielestä kyseessä on Turun tylsin kirkko. Liian yksinkertainen. Mutta ehkäpä juuri siksi Martinkirkosta on tullut viime aikoina nuorten parien suosima vihkikirkko…
Satulinnaa muistuttava Mikaelinkirkko on Turun suosituimpia nähtävyyksiä
Jos ette pura, niin muuttakaa ainakin piirustuksiani, totesi Turun Mikaelinkirkon suunnittelija Lars Sonck. Hän oli itse tympääntynyt omaan suunnitelmaansa. Nuoruuden innolla tehty voittoidea ei tyydyttänytkään tekijäänsä…
Paattisten jugendkirkko on ilo silmälle
Kirkko on kuin karamelli. Turun Paattisten kirkko on ulkopäinkin sievä, mutta sisälle astuessa ensikertalaisella suu loksahtaa auki. Yli 100-vuotias jugendtyylinen kirkkorakennus on ilo silmälle…
Pallivahan kirkko tuli tiensä päähän
Runsas väkimäärä yllätti täysin tapahtuman järjestäjät. Maarian seurakunta järjesti muistotilaisuuden purkutuomion saaneen Pallivahan seurakuntakeskuksen pihalla. Väkeä saapui paikalle jättämään jäähyväisiä Pallivahan kirkolle enemmän kuin ennakoitiin…
Ei mennyt niin kuin arkkitehti Carl Ludvig Engel oli suunnitellut
Jokainen turkulainen rakennuksen tietysti tunnistaa, mutta harva on poikennut sisälle. Ortodoksinen kirkko eli virallisemmin Pyhän Aleksandran kirkko Kauppatorin reunassa on päivisin avoinna kaikille, maailmankatsomuksesta riippumatta…
Pyhän Henrikin ekumeeninen Taidekappeli on jo itsessään taideteos
Edesmenneellä taidemaalari ja lasitaiteilija Hannu Konolalla oli unelma. Juuri hän teki aloitteen ekumeenisen Taidekappelin rakentamisesta Turkuun.Konolan toive toteutui…
Pyhän Katariinan kirkko sijaistee katseilta piilossa aidoissa maalaismaisemissa
Ensikertalainen yllättyy vieraillessaan Pyhän Katariinan kirkolla. Ruuhkaisen moottoritien varrelta poiketaan kylpylän ja Turun ylioppilaskylän vilkkaudesta keskelle kaunista ”maaseutua”…
Arkkitehti Pekka Pitkäsen askeettinen Pyhän Ristin kappeli jakaa mielipiteitä
Arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnittelema Pyhän Ristin kappeli Turun hautausmaalla synnytti heti valmistuessaan eriäviä mielipiteitä. Nyt vuosikymmeniä myöhemminkin toiset pitävät, toiset eivät…
Turun linnan kirkko, Nunnakappeli ja Sturen kirkko
Tuho oli täydellinen. Iso osa Turun linnaa paloi neuvostokoneiden pommituksessa kesäkuussa 1941. Sataman alue oli hyvä kohde viholliskoneille. Osansa sai myös sataman kupeessa sijaitseva historiallinen linnoitus. Turun linnan 1700-luvulla rakennettu luterilainen kirkko sekä kaksi katoliselta ajalta peräisin olleet Nunnakappeli ja Sturen kirkko tuhoutuivat täysin…
Hautakarttapalvelun avulla hautabongari löytää
Arkkitehti Charles Bassi, kuvanveistäjä Jussi Mäntynen, maaherra Sylvi Siltanen, kirjailija Jarkko Laine, olympiavoittaja Paavo Nurmi, tähtitieteilijä Yrjö Väisälä, näyttelijä Juha Muje, vuorineuvos Irja Ketonen, Keihäsmatkat Oy:n perustaja Kalevi Keihänen…
Kierros taiteilijoiden, näyttelijöiden ja muusikoiden haudoilla Turun hautausmaalla
Usko Kemppi, Senni Nieminen, Juha Muje ja Raimo Sarmasto. Siinä tuttuja nimiä monille. Sen sijaan nimet Greta Dahlström, Erik Tulindberg ja Annie Mörk kuulostavat ehkä vieraammilta…
Kierros urheilijoiden jalanjäljillä Turun hautausmaalla
Voitto Hellsten, Denis Johansson, Jarno Saarinen, Veikko Karvonen, Leo Kinnunen… Lista on pitkä. Kun tähän lisätään vielä turkulaiset olympiavoittajat Armas Taipale, Harri Larva, Kaarlo Mäkinen ja Paavo Nurmi, on urheilulegendojen hautakattaus melkoinen…
Kierros arkkitehtien jalanjäljillä Turun hautausmaalla
Nimet Chiewitz, Bassi, Heideken, Gylich ja Strandell vievät ajassa kauas Turun kaupungin menneisyyteen. Sen sijaan nimet Sora, Hindersson, Krook, Pitkänen, Riihimäki, Pietilä ja Bryggman ovat lähimenneisyyden arkkitehtejä…
Turun tuomiokirkko on kaupungin suosituin nähtävyys
Turun tuomiokirkko on Suomen kansallispyhättö ja maamme luterilaisen uskontokunnan pääkirkko. Ainakin mikäli on uskomista Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän mielipiteeseen…
Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla on monien mielestä Suomen kaunein kirkollinen rakennus
Kyseessä on eräs kauneimmista hautauskappeleista Suomessa. Monien mielestä arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla…
UUSIKAUPUNKI
Pyhämaan uhrikirkko on sisätiloiltaan ainutlaatuinen – vastaavaa ei ole Suomessa
Uteliaita saapuu läheltä ja kaukaa, eri puolilta Suomea ja jopa ulkomaita myöten. Perinteistä latoa muistuttava punainen rakennus ei ensinäkemältä vaikuta mielenkiintoiselta – etenkin, kun vieressä sijaitsee paljon komeampi kivikirkko. Pyhämaan uhrikirkon suosion syy selviää, kun astuu hirrestä rakennetun pyhätön sisätiloihin…
Uusi kirkko täydentää Pyhämaan historiallisen kirkkomaiseman
Kesäkuukausina Pyhämaan raitilla näkee hämmästyttävän usein ulkomaan rekisterissä olevia autoja, lähinnä matkailuautoja. Täällä ollaan syrjässä, joten Pyhämaalle saapuvalla matkailijalla on hyvä syy poiketa tänne…
Uudenkaupungin Uusi kirkko edustaa uusgotiikkaa
Lääninarkkitehti Georg Theodor von Chiewitz oli sitä mieltä, että kaupunkiin piti saada uusi nykyaikainen kirkko. Uudenkaupungin ensimmäisen kirkon, Vanhan kirkon, rakentaminen oli alkanut jo 1600-luvulla ja se oli tullut vaikutusvaltaisen arkkitehdin mielestä tiensä päähän ja käynyt ahtaaksikin…
Uudenkaupungin Vanha kirkko – museosta takaisin suosituksi kesäkirkoksi
Tuli on tuhonnut kymmeniä puukirkkoja Suomessa, mutta ei Uudenkaupungin Vanhaa kirkkoa. 1600-luvulla valmistunut kirkko on historiallisesti arvokas kohde täydentäen osaltaan kaupungin laadukasta museotarjontaa…
VAHTO
Vahdon kirkon kodikas tunnelma on säilynyt
Ympäri käydään ja yhteen tullaan. Ruskon ja Vahdon vuoden 2009 kuntaliitoksen myötä myös kahden kunnan seurakunnat yhdistyivät. Vahdon seurakunnasta tuli Ruskon seurakunnan alainen kappeliseurakunta…
VEHMAA
Vehmaan kirkon hautausmaalla on useita oman kylän taiteilijan töitä
Vikainen, Vikainen, Vikainen…vehmaalaiseen kuvanveistäjä Jussi Vikaisen nimeen törmää toistuvasti, eikä pelkästään taiteilijan kotikunnassa Vehmaalla, vaan myös eri puolilla Suomea. Etenkin vuosina 1949-1956 Vikainen oli erittäin työllistetty…
VELKUA
Palvan meritaistelusta jäi ikävä muisto velkualaisille – kirkkokin tuhottiin
Velkua on lossimatkan takana. Matka Teersalosta Palvan saarelle ei ole pitkä, mutta lossit kulkevat aikataulun mukaan vain muutaman kerran tunnissa. Aikaa pitää siis varata, mutta kesäpäivänä vierailu Velkuan puukirkolla ja kylän keskustassa on miellyttävä kokemus. Etenkin, jos tietää, mitä täällä tapahtui yli 200 vuotta sitten…
YLÄNE
Yläneen kirkko on eräs Varsinais-Suomen kauneimpia puukirkkoja
Kyseessä on kuuluisan kirkonrakentaja Mikael Piimäsen todellinen taidonnäyte. Mäen päälle rakennettu punainen Yläneen kirkko on ulkonäöltään Piimäsen parhaita tuotoksia. Syystäkin sen on sanottu kuuluvan Varsinais-Suomen kauneimpiin puukirkkoihin…
MUU SUOMI
ELIMÄKI
Elimäen puukirkko on Suomen vanhin jatkuvassa käytössä oleva puinen kirkko
Elimäen kirkonkylän komistus ja seurakuntalaisten ylpeys on Suomen vanhin jatkuvassa käytössä oleva puinen kirkko. Ensimmäinen kirkko valmistui jo vuonna 1571. Se purettiin ja tilalle rakennettiin uusi kirkkorakennus vuonna 1638. Barokkityylinen kellotapuli valmistui 1700-luvun lopussa…
HEINÄVESI
Heinäveden kirkko ja kirkkomuseo – rakennus on ulkopäin hyvin koristeellinen, täynnä hienoja yksityiskohtia
Heinäveden kirkon sisätiloihin sijoitettu kirkkomuseo on kooltaan ja anniltaan vaatimaton. Mutta se ei haittaa, sillä itse kirkko on komea nähtävyys. Sen suuruus tekee vaikutuksen, etenkin, kun herranhuone on rakennettu korkean mäen, Kirkastusmäen, päälle…
Lintulan luostarissa on rauhallinen tunnelma
Heinävedellä sijaitseva Lintulan nunnaluostari on jäänyt Valamon munkkiluostarin varjoon. Kesäkaudella matkailijoita kuhisevaan Valamoon verrattuna Lintulassa on perin rauhallista. Se sopiikin paremmin niille, jotka kaipaavat hiljentymistä…
Valamon luostari kiinnostaa matkailijoita
Kiihkeimpänä matkailukautena, heinäkuussa, väkeä saapuu Valamon luostarille runsaasti. Vuotuinen vierailijoiden määrä on yli 100 000. Se on melkoinen määrä, sijaitseehan Heinävesi hieman syrjässä. Moni saapuu omalla autolla, osa tulee bussilla tai jopa veneellä…
HELSINKI
Helsingin tuomiokirkosta on tullut pääkaupungin symboli – arkkitehti Engel todennäköisesti nyrpistää yhä nenäänsä
Helsingin tuomiokirkon alkuperäinen arkkitehti Carl Ludvig Engel todennäköisesti nyrpistää pilvenreunalla nykyistä lopputulosta. Se nimittäin ei ole sellainen, minkä Engel olisi halunnut sen olevan. Venäjän keisari kertoi omat mielipiteensä…
Kuolleiden kaupunki – Hietaniemen hautausmaa on löytöretki Suomen historiaan
Helsingin Kuolleitten kaupungissa asuu tuhansia ihmisiä. Lyhyen kävelymatkan päässä Helsingin ydinkeskustasta sijaitsee Hietaniemen vehreä saareke, puistomainen hautausmaa meren ääressä. Tunnelmallisella alueella voi tehdä löytöretken Suomen historiaan. Lista tänne haudatuista suomalaisista merkkihenkilöistä on pitkä…
Temppeliaukion kirkko on eräs Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä – eikä ihme
Harvaan kotimaiseen kirkkoon on pääsymaksu, mutta kallion sisään upotettuun Temppeliaukion kirkkoon on – tosin pieni. Mutta onpahan kohdekin poikkeuksellinen. Kirkko on eräs Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Pyhättö on erityisesti ulkomaalaisten suosiossa…
ILOMANTSI
Sadan enkelin kirkko on täysin poikkeuksellinen luterilainen pyhättö
Paikalliset seurakuntalaiset ovat ehkä tottuneet perin erikoiseen kirkkoonsa, vaikka vastaavanlaista toista luterilaista kirkkoa ei ole Suomessa. Ilomantsin evankelisluterilaisen pyhätön erikoisuus on sisätilojen poikkeuksellinen värikkyys…
KERIMÄKI
Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko
Ensivaikutelma on hämmentävä, onhan Kerimäen kirkko, ei pelkästään Suomen, vaan koko maailman suurin puukirkko. Sijainti korkean kukkulan laella entisestään korostaa herranhuoneen suuruutta. Kyseessä ei ole mittavirhe. Sentit eivät ole muuttuneet tuumiksi eivätkä kyynärät metreiksi, vaan jättisuuri kirkko on rakennettu suunnitelmien mukaan…
LIEKSA
Eva Ryynänen, Paaterin kirkko ja ateljee – eräs tunnetuimmista suomalaisista kuvanveistäjistä
Kaikki sai ratkaisevasti alkunsa, kun nuori Eva Ryynänen, o.s. Åsenbrygg, suom. Honkajärvi, lähetti tekemänsä teoksen Veljekset Hiidenkivellä arvioitavaksi. Taidokas teos mahdollisti opiskelun Suomen Taideakatemian koulun eli nykyisen Ateneumin kuvanveistolinjalla…
LOHJA
Keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko mykistyttää vierailijan runsailla seinämaalauksillaan
Lohjan Pyhän Laurin kirkossa vierailija pysähtyy jo heti sisälle astuessaan. Katsojan eteen avautuu poikkeuksellisen ihastuttava näkymä. Moni pitää tätä kirkkoa maamme tunnelmallisempana pyhättönä. Pyhä Laurentiukselle omistettu kirkko värikkäine seinämaalauksineen tekee todellakin vaikutuksen…
LUOPIOINEN
Luopioisten kirkkomuseossa on tallessa harvinaisia puuristejä
Luopioisten kotiseutumuseon vieressä sijaitseva komea puinen ristikirkko suorastaan houkuttelee astumaan sisäpuolelle. Vielä 1860-luvulle asti Luopioinen oli osa Hauhon pitäjää. 1800-luvun lopulla Luopioinen muodosti oman kirkkoherrakunnan…
NÄRPIÖ
Närpiön kirkkotallit on ainutlaatuinen nähtävyys Suomessa
Närpiön kirkkomaalla on näky, joka saa hiljentämään vauhtia. Monet laittavat autonsa kivikirkon viereen parkkiin ja lähtevät tutkimaan tarkemmin yhtä maamme erikoisinta nähtävyyttä. Närpiön kirkkomaalla on noin 150 kirkkotallia, pieniä punamullattuja, pärekattoisia ja ikkunattomia hirsirakennuksia…
PETÄJÄVESI
Petäjäveden vanha kirkko on yksi Suomen kohteista
1700-luvulla rakennetun Petäjäveden vanhan kirkon kohdalla kävi hyvä tuuri. Kirkko jäi autioksi, kun Petäjäveden uusi kirkko valmistui. Sitä ei kuitenkaan purettu, vaan se säilyi sisustusta myöten lähes alkuperäisenä. Kirkon sijainti järven rannalla on idyllinen. Paanukattoinen, barokin ja renessanssin piirteitä omaava kirkko näkyy komeasti läheltä kulkevalle päätielle…
PORI
Juseliuksen mausoleumi on eräs Suomen komeimmista haudoista
Teollisuuspohatta Fritz Arthur Juséliusta ei voi syyttää vaatimattomuudesta. Hän rakennutti nuorena tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin hautapaikaksi komean mausoleumin. Siitä on tullut eräs Porin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Keuhkotautiin kuollut Sigrid lepää kryptan keskellä valkomarmorisessa sarkofagissaan…
PORNAINEN
Pornaisten kirkko ja kirkkomuseo – tulipalolta ei ole täälläkään vältytty
Pornaisten harmaagraniittinen kivikirkko on suosittu vihkikirkko. Aivan tien varressa sijaitseva kaunis pyhättö houkuttaa pysähtymään myös satunnaisen ohikulkijan. Jos kirkon ovet ovat avoinna, kannattaa tutustua. Harmaan kuoren alta paljastuu tunnelmallinen ja kaunis sisätila…
TAMPERE
Tampereen tuomiokirkko on eräs Suomen kauneimmista kirkoista
Tampereen Juhannuskylään oli päätetty rakentaa uusi kirkko ja sitä varten järjestettiin arkkitehtikilpailu. Sen voitti nouseva uusi kyky Lars Sonck, joka nuoresta iästään huolimatta oli voittanut jo aikaisemmin 24-vuotiaana Turun Mikaelinkirkon suunnittelukilpailun. Turun Portsan kupeessa sijaitseva pyhättö oli valmistuessaan varsin erilainen kuin mihin oli aikaisemmin totuttu…
VAMMALA
Pyhän Olavin kirkko rakennettiin uudestaan tuhopolton jälkeen
Palokunta sai hälytyksen varhain aamulla syysuussa 1997. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä. Kirkko oli ilmiliekeissä. Kirkon sisätilan kaikki puuosat olivat tuhoutuneet. Kuumuus oli vaurioittanut kivimateriaaliakin. Tuhopolttajan aiheuttama vahinko oli peruuntumaton. Vain kolme viikkoa aikaisemmin valmistunut paanukattokin tuhoutui…